Aangezien het gerucht gaat dat PayPal meedoet aan het crypto-spel, wat zal het dan betekenen voor de industrie en de prijs van Bitcoin en Ether?

Eerder deze maand werd het gerucht geuit dat de wereldwijde betalingsgigant PayPal overweegt om crypto activa op zijn platform te plaatsen, dat naar schatting wereldwijd ongeveer 325 miljoen actieve accounts heeft.

Het bedrijf huurt momenteel crypto- en blokkadespecialisten in, wat betekent dat de potentiële komst ervan meer dan een wilde gok zou kunnen zijn. Maar wat betekent de ogenschijnlijke interesse van PayPal in crypto voor de industrie, en hoe goed sluit het aan bij de principes van het bedrijf?

Twee stappen vooruit, een stap terug

PayPal is in 2013 begonnen met het zetten van babystapjes in de richting van crypto. David Marcus, toenmalig president van het betalingsbedrijf en nu leider van de Facebook-backed digitale portemonnee Novi, vertelde Bloomberg dat “het slechts de vraag is of Bitcoin de weg naar het financieringsinstrument van PayPal zal vinden of niet”.

Enkele maanden later bevestigde John Donahoe, CEO van Ebay – het toenmalige moederbedrijf van PayPal – in wezen dat het betalingsplatform op een dag Bitcoin (BTC) zal moeten integreren om het veranderende financiële landschap bij te houden. Naar aanleiding van de bullish comments van zijn leidinggevenden ging PayPal in september 2014 in zee met drie betalingsverwerkers: BitPay, Coinbase en GoCoin. Maar PayPal heeft slechts enkele derde partijen aangesproken om Bitcoin-transacties af te handelen, en heeft Bitcoin niet geïntegreerd in zijn digitale portemonnee of aangeboden om crypto rechtstreeks via zijn website te verkrijgen.

Kort na de integratie begon PayPal zich af te splitsen van Ebay, en in juli 2015 werd het een apart overheidsbedrijf. Donahoe nam het voorzitterschap van het betalingsplatform over, terwijl Dan Schulman CEO van PayPal werd. Schulman’s opvattingen over crypto zijn gemengd en aantoonbaar bearisher dan die van Donahoe, die onthulde dat hij eigenaar is van Bitcoin Revolution, maar cryptocurrencies te vluchtig vindt om een handig ruilmiddel te zijn in de traditionele handel.

Begin 2016 benoemde PayPal Wences Casares – CEO en oprichter van Bitcoin-portemonnee Xapo – in de Raad van Bestuur en voegde wat cryptotalent toe aan het rooster. In april 2019 steunde de betalingsgigant voor het eerst een startup voor een blokketen en investeerde een onbekend bedrag in Cambridge Blockchain – een fintech-bedrijf dat de technologie wil inzetten om gebruikers meer controle te geven over hun digitale identiteit.

In mei van dat jaar nam de financieel directeur van PayPal John Rainey echter afstand van crypto en zei dat het nog “een beetje vroeg” was om de sector te betreden. Echter, slechts een maand later werd PayPal onthuld als een van de oprichters van de Libra Association – een in Zwitserland gevestigd consortium zonder winstoogmerk dat achter de Libra stablecoin staat – maar verliet de organisatie al snel daarna vanwege een tegenvaller in de regelgeving.

Zoals PayPal’s technische hoofdambtenaar Sri Shivananda zei, moeten crypto-ontwikkelaars de consumenten volgen om te slagen. “Als de consument het gevoel krijgt dat er een of andere hefboomwerking is die ze door cryptocurrencies heen krijgen, zal al het andere automatisch in de pas lopen,” zei hij.

“PayPal geeft geen commentaar op geruchten of speculaties.”

Op 22 juni werd gemeld dat de betalingsreus overweegt om de directe verkoop van crypto-activa via PayPal en Venmo in te voeren, onder vermelding van “drie personen die bekend zijn met de zaak”. Volgens de bronnen van CoinDesk werkt PayPal mogelijk met meerdere beurzen om liquiditeit te verschaffen. Het zou ook van plan zijn om custodian-diensten aan te bieden, waarbij gebruikers hun crypto kunnen opslaan met behulp van de digitale portemonnee van PayPal.

Op de vraag om die informatie te bevestigen of te ontkennen, vertelde een vertegenwoordiger van PayPal aan Cointelegraph dat “PayPal geen commentaar geeft op geruchten of speculaties”. Desalniettemin, PayPal’s job listings, gepost rond dezelfde tijd, maakten de geruchten wat geloofwaardiger. PayPal adverteerde voor een “crypto-engineer” – een persoon die verantwoordelijk is voor “nieuwe initiatieven voor PayPal wereldwijd met een focus op wendbaarheid, time-to-market en innovatie”, evenals een blockchain research engineer om te werken binnen de nieuw gevormde onderzoeksgroep van het bedrijf.

Echter, in zijn laatste 10-K formulier ingediend bij de United States Securities and Exchange Commission in december 2019, noemde PayPal potentiële “snelle” ontwikkelingen in blockchain en virtuele valuta’s als een mogelijke risicofactor die een negatieve invloed kan hebben op het bedrijf.

De klant heeft altijd gelijk

De deskundigen zijn over het algemeen niet verrast door de rapporten die de crypto-uitbreiding van de betalingsreus voorstellen, aangezien Alex Mashinsky, CEO en oprichter van het crypto-leningsplatform Celsius Network Cointelegraph vertelde: “Ik zie geen tegenspraak met wat ze al doen, hun klanten hebben crypto en ze willen hun klanten beter van dienst zijn.” Aaron Henshaw, mede-oprichter van blockchain infrastructuurfirma en Libra Association lid Bison Trails, deelde een soortgelijk sentiment in een e-mailgesprek met Cointelegraph:

“Het zou niet verwonderlijk zijn dat PayPal kijkt naar een algemene adoptie van digitale middelen. De missie van PayPal, om iedereen in staat te stellen volledig deel te nemen aan de wereldeconomie, sluit naadloos aan bij de belofte van digitale activa en blokketentechnologie die meer toegang biedt tot financiële systemen over de hele wereld”.

Volgens Henshaw zou het omarmen van digitale middelen, die nu al goed zijn voor miljarden dollars, alleen maar betekenen dat PayPal “naar de toekomst kijkt”. John Todaro, de directeur van het institutionele onderzoek van TradeBlock, vertelde Cointelegraph dat gevestigde bedrijven zich normaal gesproken laten leiden door potentiële klanten, niet door hun opmerkingen uit het verleden:

“Ik denk niet dat een beweging van traditionele betalingsbedrijven in de digitale geldruimte noodzakelijkerwijs in tegenspraak is met hun eerdere uitspraken. Vroeger keken traditionele financiële instellingen sceptisch naar de ruimte, zoals u in het verleden met de CEO van JP Morgan zag, en nu ziet u diezelfde instellingen opwarmen tot crypto en dat is waarschijnlijk omdat ze echte, potentiële klantenbelangstelling/vraag naar cryptodiensten zien”.

Sinjin David Jung, de directeur van blokketenfirma IBMR.io, stelde dat de uitbreiding van PayPal naar crypto “onvermijdelijk was”, en voegde eraan toe dat het “goed doordacht en strategisch gemotiveerd zal zijn”, en waarschijnlijk gericht op de duizendjarige clientèle: “De komst van PayPal betekent dat ze alle wettelijke en regelgevende risico’s hebben beoordeeld, samen met de concurrentievoordelen van het leveren van crypto”. Hij voegde eraan toe: “Dit is geen B2B-marktspel, het is zeker gericht op het grijpen van die duizendjarige consumentenbasis.”

Potentiële concurrenten

Dus, als de betalingen juggernaut doorgaat en besluit om toch de crypto ruimte in te gaan, tegen wie zou het dan moeten concurreren? Volgens Mashinsky, PayPal kan te groot zijn van een speler om te botsen met alle bedrijven uit de industrie en zou een heel nieuw publiek op de markt kunnen brengen: “Ze hebben meer dan 270m klanten en alle crypto-gebruikers zijn minder dan 50m, dus de groeimogelijkheid voor iedereen is dat PayPal de crypto-gemeenschap zal verdubbelen en dus alle boten zullen stijgen.”

Wayne Chen, CEO van Interlapse fintech firm, stelde voor dat PayPal zou moeten concurreren met top-tier beurzen zoals Coinbase, maar zijn grootste rivaal zou wel eens Jack Dorsey’s Square app kunnen zijn, omdat deze ook werd gecreëerd om alternatieve betalingsoplossingen te bieden. Terwijl volgens Jung, de echte concurrenten voor PayPal zijn “echt de andere fintech portemonnee-apps zoals Robinhood en Revolut,” en verwezen naar PayPal als hun “opa” die “zeker achterop is geraakt op het gebied van innovatie,” toe te voegen:

“Maar met de komst van PayPal is dit meer een bedreiging voor elke andere fintech-crypto-app die gericht is op betalingen en overboekingen als hun concurrentievoordeel. […] Ik betwijfel of PayPal ooit een ruil zal uitvoeren en hun marges zullen altijd beter gediend zijn door op te treden als de koper en verkoper van crypto uit ruilbronnen. Als er iets is dat PayPal een sterk instrument wordt voor uitwisselingen, zoals Coinbase en Gemini.”

Massale adoptie en marktvraag

De meest voor de hand liggende implicatie van de gekletste uitbreiding van PayPal is adoptie – als een financiële dienst met 325 miljoen actieve gebruikers een lijst van digitale activa begint op te stellen, is het waarschijnlijk dat crypto in de ogen van de financiële mainstream levensvatbaarder wordt. Mashinsky debatteerde dat het bijgevolg de prijs van BTC en Ether (ETH) beduidend omhoog zal drijven, ,,aangezien de schaarste van de muntstukken een grote rol zal spelen wanneer de goedkeuring komt”.

Jung vertelde Cointelegraph dat de komst van PayPal een signaal zou kunnen zijn voor het begin van de adoptie van crypto’s mainstream en de industrie zou kunnen aanzetten om meer geconsolideerd te worden, waardoor er grotendeels een einde komt aan de altcoins als een klasse. Hij voegde toe, ,,Dit betekent niet noodzakelijk dat er minder penningen zullen zijn, in feite, zal dit waarschijnlijk tot een boom in de symbolisering van activa en robuustere cryptoondernemingen leiden”.

Tot slot kan PayPal de crypto-industrie ten goede komen door als brug te dienen om het crypto publiek te verbinden met de traditionele financiën en aan boord van nieuwe gebruikers die nog niet eerder crypto hebben meegemaakt, stelde TradeBlock’s Todaro voor, toe te voegen: “Om een verhoogde adoptie van digitale valuta te krijgen, moet er een brug zijn tussen de traditionele gevestigde bedrijven en deze nieuwe gedecentraliseerde crypto diensten, die we hebben gezien.”

Ondertussen wordt het duidelijk dat PayPal in trek is bij crypto-gebruikers. Eerder deze week heeft de Singapore-gebaseerde blokketenfirma Pundi X PayPal-ondersteuning voor zijn point-of-sale apparaat, Xpos, geïntegreerd. De verhuizing volgde op een Twitter poll waarin gevraagd werd met welke mobiele betaalapplicatie ze Xpos als eerste wilden integreren. PayPal kreeg bijna 70% van de stemmen, en overtrof daarmee onder andere WeChat Pay, Alipay en GoPay.